2
1
0
0
0
لینک کپی شد

آشنایی کامل با بیماری گال

زمان مطالعه 6 دقیقه

گال یک بیماری پوستی است که با خارش دانه‌های ریز پوستی همراه است و از طریق لباس، تشک و تماس پوستی با فرد آلوده انتقال پیدا می‌کند. این مطلب راهنمای کاملی درباره نحوه انتقال کنه گال و راه‌های کنترل و درمان آن است. برای کسب اطلاعات دقیق تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

هر دمنوشی بخوای اینجا هست… برای خرید دمنوش گیاهی یک کلیک کافیست!

بیماری کنه گال

بیماری پوستی گال توسط کنه‌ Sarcoptes scabiei ایجاد می‌شود که در صورت عدم پیگیری درمان، می‌تواند ماه‌ها روی پوست زندگی کند و با تخم‌گذاری و تکثیر بثورات یا دانه پوستی قرمز رنگی را ایجاد کند. این بیماری با نام‌های جرب، خارشک و خارشتک هم شناخته می‌شود و از طریق وسایل و لباس‌های مشترک، رختخواب مشترک و تماس فیزیکی با افراد دیگر انتقال پیدا می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: آشنایی با بیماری هپاتیت B و نحوه انتقال آن

بیماری گال

انواع بیماری های گال

بیماری گال انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر است؛

خارشتک معمولی

شایع‌ترین نوع گال، خارشتک معمولی است که دست‌ها، پاها و سایر نواحی بدن را درگیر می‌کند اما پوست سر و صورت را آلوده نمی‌کند.

گال نروژی

گال نروژی که با نام گال پوسته‌دار هم شناخته می‌شود، بدن افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند یا افراد مسن را آلوده می‌کند. احتمال انتقال گال نروژی از طریق تماس پوستی و از طریق وسایل و لباس‌ها بسیار زیاد است.

گال گره‌ای

گال گره‌ای یا ندولار در کودکان با گره‌‌های قهوه‌ای ظاهر می‌شود و تا مدت‌ها بعد از درمان هم باقی می‌ماند.

گال پوست سر

یکی دیگر از انواع بیماری گال در پوست سر ایجاد می‌شود و شباهت زیادی به پسوریازیس دارد. این بیماری هم با بثورات پوستی و خارش همراه است و قدرت سرایت بالایی دارد.

علائم بیماری گال

خارش از شایع‌ترین علائمی است که در اثر کنه گال ایجاد می‌شود و اغلب اوقات شب‌ها شدیدتر می‌شود. همچنین بثورات ناشی از گال، با فرو رفتن حشره داخل چین‌های پوستی ایجاد می‌شود و شبیه کهیر، نیش، برآمدگی و جوش می‌شود. در صورتی که به دلیل خارش شدید، در نواحی آلوده به کنه، پوست خراشیده شود، احتمال اینکه عفونت ثانویه ایجاد شود یا اینکه فرد به زرد زخم مبتلا شود، زیاد است.

با اینکه اصلی‌ترین علائم ابتلا به بیماری گال، ایجاد بثورات و خارش و سوزش است، اما زمان بروز علائم به زمان ابتلای به بیماری ارتباط دارد. یعنی وقتی فرد برای اولین بار در معرض کنه گال قرار می‌گیرد، ممکن است 4 تا 8 هفته طول بکشد تا علائم ظاهر شود؛ در حالی که در دفعات بعدی ابتلا بازه زمانی ظاهر شدن علائم تا 4 روز هم کوتاه‌تر می‌شود. زیرا سیستم ایمنی فرد با سرعت بیشتری واکنش نشان می‌دهد.

چه افرادی در معرض خطر ابتلا به بیماری گال هستند؟

با توجه به اینکه کنه گال از طریق تماس پوستی و وسایل شخصی آلوده منتقل می‌شود، افراد زیر در معرض خطر ابتلا به گال هستند؛

  • کودکانی که به مدرسه یا مهدکودک می‌روند،
  • کسانی که از کودکان خردسال مراقبت می‌کنند،
  • افرادی که از نظر جنسی فعال هستند یا چند شریک جنسی دارند،
  • افراد مبتلا یه نقص سیستم ایمنی، کسانی که پیوند اعضا انجام داده‌اند و کسانی که داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مصرف می‌کنند،
  • سالمندانی که در منزل یا در خانه سالمندان زندگی می‌کنند.

روش تشخیص بیماری گال

ساده‌ترین راه برای تشخیص گال، معاینه فیزیکی و بررسی علائم و تاریخچه پزشکی است. پزشک برای بررسی وضعیت آلودگی به کنه گال درباره زمان بروز اولین علائم، زمان شدیدتر شدن علائم، وضعیت بارداری یا شیردهی خانم‌ها، داروهایی که بیمار مصرف می‌کند و قسمت‌هایی از بدن که دچار خارش شده را از بیمار می‌پرسد.

البته ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق قسمتی از زخم را بردارد و نمونه بافتی را زیر میکروسکوپ بررسی کند. روش دیگر برای تشخیص گال، استفاده از جوهر گال است که می‌تواند مسیرهای سوراخ‌شده پوست توسط کنه را شناسایی کند.

پیشنهاد مطالعه: معرفی انواع بیماری های جنسی و درمان آن

درمان قطعی گال

مبتلا شدن به این عارضه، راه‌های درمان متفاوتی دارد. در مطلب زیر انواع راه‌های درمان خارشتک را بیان کرده‌ایم؛

درمان دارویی گال

برای از بین بردن کنه گال می‌توان از کرم و پماد یا قرص‌های دارویی استفاده کرد. البته داروهای این بیماری بدون نسخه به فروش نمی‌رسند و لازم است پزشک آن‌ها را تجویز کند.

برای استفاده از پماد و کرم باید از گردن به پایین را کرم بزنید و 8 تا 14 ساعت آن را روی بدن نگهدارید. در صورتی که این شیوه درمان اثربخشی مطلوب نداشته باشد، باید مطابق تشخیص پزشک درمان‌های دیگر را امتحان کنید.

داروهای گیاهی برای درمان کنه گال

داروهای گیاهی با اثربخشی بالا می‌توانند علائم این بیماری را تسکین دهند و آن را درمان کنند. به طور مثال روغن درخت چای در کاهش خارش بدن تاثیر دارد و بثورات پوستی را از بین می‌برد، در حالی که نمی‌تواند عوامل بیماری‌زایی که وارد پوست شده را درمان کند.

آلوئه‌ورا هم از گیاهان دارویی مفید و اثربخش است که می‌تواند خارش و التهاب بثورات گال را کاهش دهد.

روغن‌هایی نظیر روغن گل میخک، روغن شمعدانی، روغن درخت چای و روغن اسطوخودوس هم در درمان کنه گال و کاهش التهابات تاثیرگذار هستند.

اقدامات خانگی برای کاهش عوارض ابتلا به گال

کسانی که مبتلا به بیماری پوستی گال هستند، می‌توانند برای کاهش شدت علائم و تسکین خارش از درمان‌های خانگی هم استفاده کنند. بهترین راه کنترل علائم کنه گال، مرطوب و خنک نگه داشتن پوست با دوش آب سرد است. همچنین بیماران می‌توانند از لوسیون‌های خنک کننده بدون نسخه هم استفاده کنند یا با تایید پزشک آنتی‌هیستامین مصرف کنند.

درمان خانگی سریع گال

عوارض گال

اصلی‌ترین عارضه‌ای که در اثر کنه گال ایجاد می‌شود این است که همراه با خارش زیاد، پوست را می‌شکافد و عفونت‌هایی نظیر زرد زخم ایجاد می‌کند. حتی ممکن است در اثر خارش زیاد، فرد دچار بی‌خوابی هم شود. عوارض دیگر گال که افراد درگیر نقص سیستم ایمنی به آن مبتلا می‌شوند، بیماری‌های قلبی، عفونت‌های باکتریایی جریان خون و بیماری‌های مزمن کلیوی است.

پیشگیری از ابتلا به بیماری گال

با توجه به اینکه بیماری پوستی گال قابلیت سرایت بالایی دارد، بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به آن، این است که زنجیره انتقال را قطع کنیم. اقدامات زیر مهم‌ترین راه‌هایی است که از انتقال کنه گال جلوگیری می‌ کند؛

  • شستن ملحفه‌ها و لباس‌ها با آب گرم و صابون، خشک کردن آن‌ها با حرارت زیاد؛ تمام لباس‌ها و ملحفه‌هایی که از 3 روز پیش از درمان استفاده کرده‌اید را باید شستشو کنید،
  • نگه داشتن وسایل غیر قابل شستشو داخل کیسه پلاستیکی در بسته به مدت یک هفته؛ این اقدام باعث می‌شود عامل بیماری‌زا گرسنه بماند و از بین برود،
  • تمیز کردن و نظافت منزل یا محل کار.

مطالب مرتبط: نحوه تشخیص زگیل تناسلی و روش های درمان آن

جمع بندی

گال یا خارشتک یک بیماری پوستی است که از طریق نفوذ کنه‌ سارکوپتس به بدن ایجاد می‌شود و با علائمی نظیر قرمزی و خارش بثورات پوستی همراه است. ویژگی با اهمیت این بیماری این است که قابلیت سرایت بالایی دارد و می‌تواند موجب ابتلای نزدیکان بیمار شود. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کامل و دقیقی درباره کنه گال در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم با استفاده از این اطلاعات بتوانید زنجیره انتقال را قطع کنید و از خود محافظت کنید.

1دیدگاه

شماهم توی این بحث شرکت کنید

راهله گفت:

ممنون از اطلاعات خوبتون ، یه سری از این عوار ض میتونه اگزما هم باشه ، میخواستم بدونم بیماری گال با اگزما چه تفاوتی با هم دارن ؟