درمان روماتیسم در طب سنتی، علت و علائم روماتیسم مفصلی
زمان مطالعه 8 دقیقه
طب سنتی با وجود پیشرفتهای طب مدرن، جایگاه خود را از دست نداده است. کمضرر بودن داروهای گیاهی و هزینه مناسب آنها و طیف گسترده بیماریهایی که به وسیله این داروها درمان میشوند، باعث شده تا مردم برای طب سنتی جایگاه ویژهای قائل باشند. از جمله بیماریهایی که برای درمان آن به طب سنتی رجوع میکنند، روماتیسم مفصلی است. درمان روماتیسم مفصلی در طب سنتی قدری زمانبر است ولی پیشرفتهایی که در درمان بیماران مشاهده شده باعث میشود که به عنوان یک گزینه مهم به آن نگاه کنیم.
با ما همراه باشید تا در ادامه شما را با درمان رماتیسم مفصلی در طب سنتی، علائم این بیماری و چگونگی بروز آن آشنا کنیم.
روماتیسم مفصلی چیست؟
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یک بیماری شایع است که به التهاب مفاصل مربوط بوده و در واقع جز بیماریهای خودایمنی به حساب میآید. این بیماری در افرادی که زمینه ارثی آن در خانوادهشان وجود دارد، بیشتر دیده میشود. همچنین در زنان و افراد سیگاری، ابتلا به این بیماری خودایمنی بیشتر مشاهده شده است. در بیماریهای خودایمنی سیستم ایمنی به بافتهای خود حمله میکند.
افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی با التهاب، درد و تورم مفاصل بدن مواجه هستند. در موارد پیشرفتۀ این بیماری، التهاب و درد مفاصل تا حدی است که حرکت آنها محدود میشود. به ویژه در زمان بیدار شدن از خواب، این افراد با خشکی مفاصل روبرو هستند.
علائم روماتیسم مفصلی
برخی از متداولترین علائم این بیماری به شرح زیر میباشند:
- تورم و التهاب مفاصل همراه با درد و حرارت (به ویژه در دستها و پاها)
- سفتی و خشکی مفاصل هنگام بیدار شدن از خواب
- احساس ضعف در عضلات
- خستگی مزمن
- کاهش قدرت عضله و میزان حرکت آن
- سردرد و گردندرد
- ندولهای روماتوئید که یک سری گرهک غیرعادی و سفت هستند.
- درگیری چشمی، ریوی و قلبی در موارد بسیار نادر
علت روماتیسم مفصلی در طب سنتی
به دلیل آنکه علت اصلی این بیماری هنوز ناشناخته است، درمان این بیماری در طب نوین به صورت تجربی انجام میشود. در این سبک از درمان تلاش میشود تا درد و التهاب کاهش یابد و نشانههای بیماری تخفیف پیدا کند. در پزشکی برای درمان این بیماری از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و در موارد شدیدتر از استروئیدها استفاده میشود.
راه دیگر درمان روماتیسم مفصلی رجوع به طب سنتی است. درمان روماتیسم مفصلی در طب سنتی در صورتی امکانپذیر است که مفصل در اصطلاح عمومی آب نیاورده باشد. در این شرایط باید به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کرد. به طور کلی مشکلات مفصلی در طب سنتی به دو دلیل مادی و غیرمادی رخ میدهند.
دلیل مادی مشکلات مفصلی در طب سنتی
در این حالت، وجود ماده یا باد و غلبه آن در مفصل باعث بروز بیماری مفصلی شده است و بیمار با تورم مفاصل مواجه است. در حالتی که بیماری ناشی از تجمع ریح (باد) در مفاصل باشد، بیمار در مفاصل خود احساس کشیدگی دارد و درد مدام بین نقاط مختلف جابجا میشود. مصرف بیش از حد مواد غذایی نفاخ که مولد ریح (باد) هستند میتواند منجر به بروز این حالت شود.
دلیل غیر مادی مشکلات مفصلی در طب سنتی
در این حالت، ایجاد سوء مزاج در فرد و غلبۀ سردی، گرمی و یا خشکی باعث بروز بیماری مفصلی شده است. برعکس حالت قبل به طور معمول در این حالت تورم مفاصل مشاهده نمیشود.
غلبه سردی بر مفاصل
در طب سنتی علت بیشتر بیماریها را ناشی از غلبه سردی میدانند. در روماتیسم مفصلی نیز اعتقاد بر این است که طبع برخی اعضای بدن مانند استخوانها و مفاصل سرد است. اعضایی مانند کبد و قلب به دلیل آنکه خون زیادی در آنها جریان پیدا میکند دارای طبع گرم و مغز، استخوانها و مفاصل طبع سرد دارند. اعضای سرد به سردیها واکنش نشان میدهند. به همین علت ممکن است مشکل روماتیسم مفصلی شما در مناطق سرد و یا مرطوب شدیدتر باشد.
حال که طبع استخوان سرد است اگر با عواملی این سردی تشدید شود سبب التهاب مفاصل میشود. تماس زیاد بدن با آب سرد، زندگی در مناطقی با آب و هوای سرد، مصرف مواد غذایی با طبع سرد، اضطراب بیش از حد و برخی عوامل دیگر از دیدگاه طب سنتی باعث غلبه سردی در استخوانها میشوند.
غلبه سردی میتواند به شکل غلبه بلغم (سرد و تر) و یا غلبه سودا (سرد و خشک) باشد. در غلبه بلغم علائمی مانند سنگینی، ورم نرم و یک درد عمقی حس میشود و در فصل زمستان بیماری شدیدتر است. در غلبه سودا علاج ورم و درد مفصل سختتر است. در این حالت رنگ مفصل متمایل به کبودی است و این حالت بیشتر در فصل پاییز رخ میدهد.
خرید دمنوش گیاهی با بهترین کیفیت در فروشگاه هیرکانوش
غلبه گرمی
غلبه گرمی یا همان غلبه صفرا (گرم و خشک) نیز ممکن است باعث التهاب مفاصل شود. در این حالت درد برعکس حالت بلغم عمقی نیست و نزدیک پوست است. درد در غلبه گرمی بسیار سوزنده است و ممکن است این بیماری با تب توام باشد. در این حالت امکان دارد وقتی مفاصل خود را لمس میکنید گرم باشند.
درمان روماتیسم مفصلی در طب سنتی
برای درمان روماتیسم مفصلی در طب سنتی ابتدا با توجه به علائم ذکر شده، علت بروز این بیماری باید تشخیص داده شود. بسته به اینکه علت ناشی از غلبه سردی یا خشکی و یا ریح باشد، روش درمان و رژیم غذایی مناسب برای آن متفاوت است.
جدا کردن نوع مادی از غیرمادی در تشخیص علت درمان دردهای مفصلی ضروری است. معمولا در حالت مادی احساس سنگینی در مفاصل بسیار زیاد است.
علاوه بر رژیم غذایی مناسب و اصلاح تغذیه، خونگیری، کنترل اضطراب، درمان بیماریهای گوارشی، درمان گیاهی، ضمادها، روغنهای ماساژ و خواب کافی از جمله درمانهای پیشنهادی طب سنتی برای درمان روماتیسم مفصلی است.
اصلاح تغذیه
اگر بیماری در اثر غلبه گرمی به وجود آمده باشد باید مواد غذایی با طبع سرد مانند آب انار استفاده شود. اگر بیماری در اثر غلبه سردی به وجود آمده باشد باید مواد غذایی با طبع گرم مصرف شود و مفاصل گرم نگه داشته شود. اگر بیماری در اثر غلبه خشکی باشد باید موادی مثل شیر و بادام مصرف شود که رطوبت به بدن برسانند.
درمان چه بیماریهایی با طب سنتی امکان پذیر است؟
خونگیری
در غلبه بلغم و صفرا، پاکسازی بدن با فصد و یا اسهال توصیه شده است. در غلبه سودا نیز دفع خلط و پاکسازی بدن با مسهلات مناسب و همچنین استحمام و ورزش در حد متعادل جز درمانهای رماتیسم مفصلی در طب سنتی شناخته شدهاند.
روغنمالی
در حالتی که درد مفاصل از غلبه ریح است، روغنمالی با روغن گل موثر است. در غلبه سودا باید از روغنهای گرم مانند بابونه استفاده کرد. در غلبه بلغم بهتر است از روغنهای کرچک، شترمرغ، بادام تلخ استفاده شود. در غلبه صفرا میتوان از ضماد لعاب اسفرزه مخلوط با روغن گل استفاده کرد.
تغذیه مناسب برای درمان روماتیسم مفصلی
یکی از راههای کاهش علائم روماتیسم مفصلی استفاده از رژیم غذایی مناسب است.
آمار و ارقام اثبات کردهاند که مصرف روغن ماهی در افرادی که مبتلا به این بیماری هستند موثر بوده است. زیرا اسیدهای چرب موجود در روغن ماهی به کاهش التهاب مفاصل کمک میکنند. از جمله سایر مواد خوراکی و گیاهان دارویی که در کاهش التهاب تاثیر دارند عبارتند از: روغن دانه گل گاوزبان، مصرف پوست درخت بید به صورت جوشانده، مخلوط دارچین و عسل، دم کرده چای سبز، زنجبیل (به صورت روغن، ژل و یا عصاره و کپسول)، ترکیب سیر خام له شده به همراه لیموی تازه و عسل، زردچوبه، اسانس اوکالیپتوس، چای بابونه و غیره.
توصیه ما این است برای درمان رماتیسم مفصلی در طب سنتی، قبل از مشورت با یک پزشک طب سنتی اقدام به مصرف مواد غذایی خاصی نکنید. پزشک به شما کمک میکند تا علت بیماری شناسایی شود و سپس با توجه به آن برایتان رژیم غذایی تجویز میکند.
فروشگاه هیرکانوش برای انتخاب بهتر شما در خصوص مصرف دمنوش لاغری، مشاورههای رایگان در اختیارتان قرار میدهد.
تغذیه سالم در غلبه سردی
اگر بیماری در اثر غلبه سردی ایجاد شده باشد باید مصرف مواد غذایی با طبع سرد کمتر شود و بیشتر از موادی که طبع گرم دارند استفاده شود. برای مثال خوردن موادی مانند خیار، آلو، ماست و کاهو برای این افراد ممکن است مضر باشد و علائم بیماری را تشدید کند. این افراد بهتر است از خوراکیهای با طبع گرم مانند دارچین، عسل، زیتون، زنجبیل و زیره استفاده کنند.
نحوه مصرف و میزان آن را پزشک باید تشخیص دهد. اگر غلبه بلغم دارید گوشت شترمرغ بخورید و از سبزیجاتی مانند شوید، جعفری و شنبلیله استفاده کنید. مصرف مارچوبه، مویز، گوشت پرندگان، رازیانه و میخک نیز برای این افراد مناسب است.
اگر غلبه سودا دارید بهتر است غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، غذاهای مانده و منجمد، قهوه و نسکافه مصرف نکنید و سعی کنید از موادی استفاده کنید که رطوبت بدن شما را بیشتر کنند.
تغذیه سالم در غلبه گرمی
اگر بیماری در اثر غلبه صفرا ایجاد شده باشد بهتر است از مواد خوراکی با طبع سرد مانند تخم کاسنی و یا تخم خیار استفاده شود. ترکیب سکنجبین با میزان مساوی از سرکه و شکر نیز برای درمان صفرا موثر است. خوردن مخلوط گشنیز خشک و شکر البته به میزانی که باعث یبوست نشود نیز تاثیرگذار است.
سخن پایانی
درمان روماتیسم مفصلی در طب سنتی از مدتها پیش مورد تحقیق قرار گرفته و برای آن راهحلهای مختلفی ارائه شده است. نسبت به علل بیماری، از مواد غذایی و درمانهای متفاوتی مانند خونگیری و انواع ضماد و… میتوان استفاده کرد. البته ممکن است ریشه این بیماری مربوط به ژنتیک باشد.
به طور معمول احتمال اینکه این بیماری در اثر غلبه سردی ایجاد شده باشد بیشتر است. برای درمان روماتیسم مفصلی در طب سنتی بدون مشورت با پزشک متخصص خودسرانه کاری انجام ندهید و تحت نظارت او از مواد غذایی و روشهای دیگر استفاده کنید.
دیدگاهی وجود ندارد.