بیماری ایدز
0
0
0
0
0
لینک کپی شد

همه چیز درباره بیماری ایدز و پیشگیری از آن

زمان مطالعه 6 دقیقه

ویروس نقص ایمنی انسانی (Human immunodeficiency virus) یا اچ آی وی (HIV)، ویروسی است که باعث بروز سندرم نقص ایمنی اکتسابی (Acquired immune deficiency syndrome) یا همان ایدز (AIDS) می‌شود. در حال حاضر ایدز یک بیماری مقاربتی محسوب می‌شود.

ویروس اچ آی وی با از بین بردن برخی از سلول‌‌ها، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند. تا حدی‌که بدن نتواند با بیماری‌های جزئی مبارزه کند. بهتر است بدانید که اغلب افراد مبتلا، بدون هیچ علامتی برای مدت طولانی ناقل این ویروس هستند. به‌همین‌دلیل، انجام منظم آزمایشات برای تشخیص و شروع زودهنگام دارودرمانی اهمیت زیادی دارد.

با توجه به هشدار جدی سازمان بهداشت جهانی WHO در مورد افزایش مبتلایان به ویروس ایدز، پیشنهاد می‌کنیم مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

محال ممکنه دمنوشی در نظر داشته باشی و هیرکانوش نداشته باشه.
برای خرید دمنوش های هیرکانوش فقط کلیک کن!!

تاثیر ویروس ایدز بر بدن انسان

این ویروس باعث کاهش تعداد گلبول‌های سفید می‌شود و در صورت عدم درمان، به‌مرور طی 10 سال زمینه بروز سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) را فراهم می‌کند.

مطالب مرتبط: همه چیز درباره ی خودارضایی و عوارض آن

تاثیر ویروس ایدز بر بدن انسان

در ابتدا ویروس اچ آی وی علائمی شبیه آنفولانزا (مانند تب‌ولرز، گلودرد، درد عضلانی، تورم غدد لنفاوی و ظهور زخم در دهان) ایجاد می‌کند. سپس ویروس برای مدت طولانی خود را بدون علامت پنهان می‌کند. درحالی‌که در این مدت، به‌آرامی سلول‌های ایمنی T را از بین می‌برد. هنگامی‌ که سلول‌های T به حدی کم شدند که بدن دیگر قدرت مقابله با عفونت‌های ساده‌ای مانند سرماخوردگی را نداشت، اچ آی وی به ایدز تبدیل شده است.

در واقع، ایدز آخرین و جدی‌ترین مرحله عفونت اچ‌آی‌وی است. معمولا در این شرایط، تعداد سلول‌های T به کمتر از 200 سلول در هر میلی‌متر مکعب خون می‌رسد.

ایدز می‌تواند باعث کاهش وزن سریع، خستگی مفرط، تب، تعریق شبانه، بروز زخم در نواحی مانند دهان یا اندام تناسلی و تغییر رنگ پوست شود. احتمال بروز عفونت‌های فرصت‌ طلب، سرطان‌های خاص و برخی از بیماری‌های عصبی در افراد مبتلا به ایدز بسیار زیاد است.

علت ابتلا به ویروس ایدز

پزشکان معتقدند، این یک افسانه است که اچ آی وی فقط افراد خاصی را مبتلا می‌کند؛ چراکه هر فردی در صورت قرار گرفتن در معرض این ویروس، می‌تواند درگیر شود. در حال حاضر، داشتن رابطه جنسی محافظت‌ نشده (بدون کاندوم) یا استفاده از سوزن‌های مشترک برای تزریق مواد مخدر، رایج‌ترین راه‌های انتقال ویروس اچ آی وی هستند.

طبق تحقیقات انجام‌ شده، در اثر تماس با خون، مایع منی، ترشحات واژینال، شیر مادر و ترشحات مقعد فرد آلوده، احتمال ابتلا به ویروس اچ آی وی وجود دارد. در واقع، این ویروس می‌تواند از طریق دهان، مقعد، آلت تناسلی، واژن یا پوست آسیب‌ دیده وارد بدن شما شود. اصولا نمی‌تواند از سد دفاعی پوست شما عبور کند، مگر اینکه بریدگی یا زخم وجود داشته باشد. مادران مبتلا به اچ آی وی می‌توانند آن را در طی زایمان یا شیردهی به نوزاد خود منتقل کنند.

علت ابتلا به ویروس ایدز

به‌همین‌دلیل از نظر پزشکان، ایدز صرفا یک بیماری مقاربتی نیست و راه‌های دیگری برای سرایت آن وجود دارد. برخلاف باور عموم افراد، ایدز از طریق آب دهان و بوسیدن معمولی منتقل نمی‌شود. فقط درصورتی‌که هر دو نفر زخم‌های باز در دهان یا خونریزی لثه داشته باشند، احتمال ابتلا از طریق بوسیدن عمیق وجود دارد. در موارد زیر نیز احتمال انتقال ویروس وجود ندارد؛

  • در آغوش گرفتن یا دست دادن با فرد مبتلا،
  • مراجعه به حمام‌های عمومی یا استخرهای شنا،
  • به اشتراک گذاشتن فنجان، ظروف یا تلفن با فرد مبتلا،
  • نیش حشرات.

پیشنهاد مطالعه: علائم و نشانه های هپاتیت B

پیشگیری از ابتلا به ویروس ایدز

بهترین راه برای پیشگیری این است که به نحوه سرایت و گسترش ویروس اچ آی وی توجه کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری مقاربتی به موارد زیر توجه کنید؛

  • برای داشتن هر نوع رابطه جنسی (واژینال، مقعدی یا دهانی) از کاندوم لاتکس استفاده کنید. البته استفاده صحیح از کاندوم برای محافظت از خود در برابر اچ‌آی‌وی نیز مهم است.
  • بهتر است از کاندوم‌های ساخته‌شده با محصولات حیوانی (مانند پوست گوسفند) استفاده نکنید. زیرا ضخامت و انعطاف لازم را برای داشتن یک رابطه ایمن ندارند.
  • در زمان استفاده از کاندوم، از لوبریکانت یا روان‌کننده استفاده نکنید. زیرا خطر سوراخ شدن آن را افزایش می‌دهد.
  • همزمان از کاندوم مردانه و کاندوم داخلی زنانه استفاده نکنید. زیرا در اثر سایش احتمال سوراخ شدن آن‌ها وجود دارد.
  • هرگز برای تزریق دارو یا حتی مواد مخدر، از سوزن مشترک استفاده نکنید.
  • از مستی یا زیاده‌روی در مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل خودداری کنید. زیرا افراد مست در زمان برقراری رابطه جنسی ممکن است کمتر از خود محافظت کنند.
  • در صورت ابتلا به بیماری‌های مقاربتی مانند سفلیس، حتما برای درمان اقدام کنید. زیرا خطر ابتلا به اچ آی وی یا ایدز را افزایش می‌دهند.
  • از برقراری رابطه با چندین شریک جنسی پرهیز کنید.
  • از برقراری رابطه جنسی با افراد مشکوک پرهیز کنید.

آیا با دارو می‌توانند از ابتلا ویروس ایدز جلوگیری کرد؟

جالب است بدانید، داروهایی وجود دارند که می‌توانند به پیشگیری از ابتلا به این بیماری مقاربتی، در افرادی‌ که در معرض خطر بالا قرار دارند، کمک کنند. اگر اچ آی وی ندارید، اما در شش ماه گذشته رابطه مقعدی یا واژینال داشته‌اید و حداقل یکی از موارد زیر در مورد شما درست است، توصیه می‌کنیم تحت نظر پزشک از متد پروفیلاکسی قبل از مواجهه (PrEP) استفاده کنید؛

  • متوجه شده‌اید که شریک جنسی شما به بیماری مقاربتی ایدز مبتلا است،
  • شما به طور مداوم از کاندوم استفاده نکرده‌اید،
  • به یک بیماری مقاربتی دیگر مبتلا شده‌اید،
  • برای تزریق دارو یا مواد مخدر از سوزن مشترک استفاده کرده‌اید.

در این متد لازم است هر روز از یک قرص ضد رتروویروسی استفاده کنید. قابل ذکر است که PrEP جایگزینی برای سایر اقدامات پیشگیرانه در برابر بیماری مقاربتی ایدز نیست. همچنان باید از کاندوم استفاده کنید و از سوزن مشترک برای تزریق دارو خودداری کنید.

اصولا متد پروفیلاکسی پس از مواجهه (PEP)، برای جلوگیری از عفونت اچ آی وی بلافاصله پس از مواجهه با آن استفاده می‌شود. بنابراین، اگر پس از داشتن یک رابطه جنسی پرخطر و محافظت‌نشده، تجاوز جنسی یا استفاده از سوزن آلوده و انجام آزمایش مشخص شد که در معرض ویروس قرار گرفته‌اید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. طبق این متد، باید ظرف 72 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، خوردن قرص ضد رتروویروسی را آغاز کنید و  به مدت 28 روز آن را مصرف کنید. PEP فقط برای شرایط اضطراری است و جایگزین سایر اقدامات احتیاطی مانند استفاده از کاندوم نمی‌شود.

اصولا پس از مصرف مداوم قرص ضد رتروویروسی، مقدار ویروس به حدی کم می‌شود که آزمایش نمی‌تواند آن‌را تشخیص دهد. بدین‌شکل، خطر انتقال ویروس به دیگران به صفر می‌رسد.

داروی ویروس ایدز

بیماری اچ آی وی قابل درمان است؟

اگر با وجود توجه به راهکارهای ارائه شده برای پیشگیری از بروز این بیماری مقاربتی، طبق تشخیص پزشک و نتایج آزمایش خون متوجه شده‌اید که به ویروس اچ آی وی مبتلا شده‌اید، نگران نباشید. زیرا اچ آی وی با ترکیبی از داروها و قرص‌ها که هر روز به‌صورت خوراکی مصرف می‌شوند، درمان می‌شود.

مصرف ترکیبی انواع قرص‌ها، به‌جای یک قرص، مؤثرترین راه برای جلوگیری از تکثیر و تخریب سلول‌های آلوده به ویروس است. هدف از این روش درمانی، کاهش بار ویروس در خون به حداقل میزان و بهبود وضعیت سیستم ایمنی بدن پس از تضعیف آن است.

سخن آخر

بنابراین، ایدز یک بیماری مقاربتی در اثر ابتلا به ویروس اچ آی وی است که در صورت عدم درمان زودهنگام با خطر مرگ همراه است. مطمئنا مشورت با پزشک متخصص بیماری‌ های عفونی می‌تواند اطلاعات دقیق‌تری در مورد این بیماری مقاربتی در اختیار شما بگذارد.

0دیدگاه

شماهم توی این بحث شرکت کنید

دیدگاهی وجود ندارد.