درمان سرفه خلط دار و سرفه خشک
1
3
0
0
0
لینک کپی شد

درمان سرفه خلط دار و سرفه خشک با روش‌های خانگی

زمان مطالعه 8 دقیقه

معمولا سرفه‌ها جای نگرانی ندارند؛ اما زمانی که برای مدتی طولانی ادامه پیدا می‌کنند، باید برای درمان آن‌ها راهی اندیشیده شود. انواع مختلف سرفه وجود دارد که هر یک از آن‌ها بیماری خاصی را نشان می دهند. سالهاست پزشکان با بررسی سرفه، نوع بیماری را تشخیص می دهند. انواع مختلف سرفه شامل سرفه خشک و سرفه خلط دار هستند؛ اما این دو نوع سرفه چه تفاوتی با هم دارند؟ زمانی که مخاط دهان کم باشد، سرفه‌ی خشک اتفاق می‌افتد. همانطور که می‌دانید غدد ترشحی موجود در مجاری هوایی تحتانی در مقایسه با گلو بیشتر است.

اما سرفه مرطوب همانطور که از نامش پیداست، با وارد شدن خلط از دستگاه تنفسی (ریه‌ها و مجاری هوایی تحتانی) به دهان اتفاق می‌افتد. سرفه‌ی مرطوب ممکن است با خون یا خلط همراه باشد. اما دلیل سرفه خلط دار چیست؟ سرفه خلط دار به دلیل عفونت‌های دستگاه تنفسی تحتانی در نتیجه‌ی بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی، عفونت سینه یا آنفولانزا اتفاق می‌افتد. اغلب سرفه‌های خلط دار جای نگرانی زیادی ندارند. اما توصیه می‌شود زمانی که سرفه‌ی خلط دار با خون یا مواد غذایی همراه می‌شود، حتما به پزشک مراجعه کنید.

مطالب مرتبط: داروی گیاهی برای عفونت بدن

درمان سرفه خشک

درمان سرفه خشک

می‌توان گفت درمان سرفه‌ی خشک پروسه‌ای زمان بر دارد و با پیدا کردن دلیل سرفه آغاز می‌شود. دلیل سرفه خشک یا غیر مولد می‌تواند آنفولانزا، سرماخوردگی، ویروس کووید، آلرژی، رفلاکس اسید معده، انسداد ریه‌ها یا حساسیت‌های فصلی باشد. پزشک معالج در اولین قدم باید علت سرفه را پیدا کند. از جمله داروهایی که پزشکان برای درمان سرفه خشک تجویز می‌کنند، می‌توان به شربت دکسترومتورفان، داروهای ضد حساسیت (در مواردی که سرفه‌ی خشک به دلیل حساسیت‌های فصلی یا آلرژی است) و.. اشاره کرد.

پزشکان معمولا زمانی دارو تجویز می‌کنند که علت سرفه خشک، ویروس یا عفونت باشد. در بسیاری از موارد می‌توان سرفه خشک را با کمک راهکارهای خانگی درمان کرد. ساده‌ترین و رایج‌ترین راهکاری که برای درمان احتقان قفسه سینه توصیه می‌شود، استفاده از رطوبت و هوای گرم است. هوای گرم می‌تواند مخاط سینه را شل کرده و سرفه‌های سخت را تسکین دهد.

اگر برای رعایت رژیم لاغری به دنبال استفاده از انواع دمنوش لاغری هستید، ما به شما محصولات هیرکانوش را معرفی می‌کنیم. هیرکانوش به عنوان نمایندگی فروش دمنوش‌های ارگانیک، آماده ارائه مشاوره‌ی رایگان در خصوص خرید دمنوش‌های اورگانیک مانند دمنوش خواب آور، دمنوش آرامش اعصاب و… به هموطنان عزیز است.

درمان سرفه خلط دار با روش‌های خانگی و دارویی

سرفه خلط دار می‌تواند ناشی از بیماری‌های مختلفی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت و یا حتی آسم باشد. در برخی موارد هم سرفه خلط دار می تواند به خاطر وجود عاملی تحریک‌کننده در هوا مانند دود، گرد و غبار یا گرده‌های گیاهی به وجود آید. در هر صورت داروهای مختلفی برای درمان سرفه خلط دار وجود دارد، اما بسیاری از افراد در کنار درمان های دارویی، به دنبال راه‌حل‌های طبیعی و خانگی هستند. در اینجا به بررسی برخی از روش‌های موثر برای درمان سرفه خلط دار می‌پردازیم:

درمان خانگی سرفه خلط دار

راهکارهای خانگی زیادی وجود دارد که با کمک آن‌ها، می‌توانید ریه‌ها و مجاری تنفسی را پاکسازی و سرفه خلط دار را درمان کنید. از جمله راهکارهای خانگی که در طب سنتی برای درمان سرفه خلط دار توصیه می‌شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– نوشیدن مایعات: شاید بسیار ساده به نظر برسد اما اولین و مهم‌ترین راهکاری که برای درمان سرفه خلط دار توصیه می‌شود، نوشیدن مایعات است. البته برای اثرگذاری بیشتر، بهتر است از مایعات گرم یا ولرم استفاده کنید. مصرف مایعات، مخاط را رقیق کرده و خلط موجود در قفسه سینه و بینی را پاکسازی می‌کند. کاهش درد سینه و گلو، از دیگر تاثیرات مصرف مایعات است.

– غرغره کردن آب نمک: غرغره کردن مخلوطی از نصف قاشق چای خوری نمک و یک فنجان آب گرم، علائم سرماخوردگی را تسکین داده و ترشحات مخاط را کمتر می‌کند.

– بخور گرم: یک روش رایج و پرطرفدار برای درمان سرفه خلط دار، بخور گرم است. بخور گرم باعث کاهش سرفه، رفع گرفتگی سینه و شل شدن مخاط شده و به نوعی به عنوان یک روش خلط آور استفاده می‌شود.

– اصلاح و جایگزین کردن مایعات مصرفی روزانه: توصیه می‌شود برای درمان سرفه‌ی خلط دار، مصرف کافئین و الکل را قطع کرده و آب، آبمیوه و انواع چای گیاهی را بیشتر مصرف کنید.

از دیگر راهکارهایی که برای درمان سرفه خلط دار توصیه می‌شود، می‌توان به دوش گرفتن با آب گرم، مصرف زیاد میوه جات، مصرف شلغم که یک خلط آور قوی است، مصرف شیر بادام و فرنی و استفاده از داروهای گیاهی اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: جدول گیاهان دارویی و خواص آنها

قویترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار و سرفه خشک

تعیین قوی‌ترین داروی گیاهی ضد سرفه خلط دار کمی دشوار است، چرا که اثربخشی گیاهان مختلف به عوامل متعددی مانند شدت سرفه، علت زمینه‌ای سرفه و شرایط سلامتی فرد بستگی دارد. مواد خوراکی زیادی وجود دارند که می‌توان از آن‌ها به عنوان داروهای خلط آور قوی خانگی نام برد و همچنین برای درمان سرفه خشک استفاده کرد:

درمان خانگی سرفه

– مرزنجوش: مرزنجوش گیاهی است که به دلیل خواص ضد التهابی و خلط‌ آور خود، برای درمان سرفه و برونشیت مفید است. این گیاه می‌تواند به شل شدن و دفع خلط از ریه‌ها کمک کند.

– زردچوبه: خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی زردچوبه به درمان سرفه کمک می‌کند. از این ماده می‌توان به صورت کپسول، چای گیاهی یا حتی به صورت مخلوط با شیر یا آب گرم استفاده کرد.

– پیاز: آب پیاز هم دارای خواص ضد التهابی بوده و سرفه خشک مزمن را درمان می‌کند. آب پیاز را می‌توان به صورت ترکیب با عسل هم استفاده کرد.

– سیر: سیر به علت خواص ضد التهابی و ضد میکروبی خود، تاثیر فوق العاده ای در درمان انواع سرفه مخصوصا درمان سرفه خشک دارد. بهتر است دو حبه سیر را با یک قاشق چای خوری عسل و کمی آب مخلوط کرده و به صورت روزانه مصرف کنید.

درمان سرفه های خلط دار با دارو

استفاده از انواع داروها، راهکاری است که بسیاری از افراد آن‌را ترجیح می‌دهند. انواع دارو برای درمان سرفه خلط دار وجود دارد که تعدادی از آن‌ها را می‌توانید بدون نسخه از داروخانه‌ها تهیه کنید. در ادامه برخی از شربت‌های خلط آور قوی که برای درمان سرفه خشک مفید هستند را معرفی می‌کنیم.

پیشنهاد مطالعه: خواص رزماری برای مو و طرز استفاده از آن

شربت‌های خلط آور قوی

شربت‌های خلط آور قوی

معمولا پزشکان برای درمان سرفه‌ی خلط دار، یکی از داروهای خلط اور زیر را تجویز می‌کنند:

– اکسپکتورانت: این دارو با نرم کردن ترشحات، آثار گرفتگی سینه را از بین می‌برد. برای تعیین میزان مصرف این دارو، باید با پزشک مشورت کنید.

– شربت دیفن هیدرامین: حتما شما هم نام این شربت را شنیده‌اید. این شربت با رفع التهابات مجرای تنفسی، گرفتگی گلو را از بین می‌برد. البته مقدار مصرف این دارو را پزشک مشخص می‌کند.

– شربت دروزیل کودکان: این شربت حاوی عسل و عصاره آویشن بوده و به عنوان یک داروی قوی ضد سرفه و خلط آور شناخته می‌شود. آنتی اکسیدان‌های موجود در این شربت و خواص ضد التهابی، ضد ویروسی و آنتی باکتریال آن، در کاهش سرفه تاثیر زیادی دارد.

– شربت زوفا فراطب: این شربت با پاکسازی مجاری ریه، تنگی نفس و سرفه‌های خلط دار را از بین می‌برد. در فرمولاسیون این شربت از گیاهانی همچون عناب، زوفا، بنفشه، پرسیاوشان و سپستان استفاده شده و برای کودکان و بزرگسالان تجویز می‌شود.

– شربت تیمکس پلاس: این شربت که از عصاره آویشن تولید شده است، خواص ضد سرفه و خلط آوری فوق العاده‌ای دارد. کارواکرول و تیمول از عناصر موجود در آویشن هستند که خلط مجاری تنفسی را رقیق‌تر کرده و سرفه را درمان می‌کنند. از دیگر ترکیبات این شربت می‌توان به عسل اشاره کرد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر از گیاهان دارویی به مقاله خواص گیاه جینسینگ و انواع آن در درمان بیماری ها مراجعه کنید.

بهترین دمنوش برای سرفه خلط دار

دمنوش عسل و زنجبیل برای درمان سرفه

از جمله دمنوش‌های گیاهی که برای درمان خلط سینه مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

-دمنوش آویشن: آویشن به عنوان یک گیاه ضد التهاب و خلط‌ آور شناخته شده است. این گیاه به شل شدن خلط و دفع آن از ریه‌ها کمک می‌کند. برای تهیه این دمنوش برای سرفه خلطی، یک قاشق غذاخوری آویشن خشک را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه دم بگذارید. سپس، دمنوش را صاف کرده و به همراه عسل میل کنید.

-دمنوش پونه کوهی: پونه کوهی به دلیل خواص ضد التهابی و ضد اسپاسم خود، می‌تواند به شل شدن عضلات مجاری تنفسی و تسکین سرفه خلط‌دار کمک کند. برای تهیه این دمنوش، یک قاشق غذاخوری پونه خشک را به 250 میلی‌لیتر آب جوش اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه دم بگذارید. سپس دمنوش را صاف کرده و با کمی عسل یا لیمو میل کنید.

دمنوش عسل و زنجبیل: زنجبیل گیاهی با خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است. این خواص به تسکین گلودرد، شل شدن خلط و دفع آن از ریه‌ها کمک می‌کند. عسل نیز به دلیل خواص آنتی‌باکتریال و ضد التهابی خود می‌تواند به بهبود گلو درد و سرفه کمک کند. همچنین، عسل به عنوان یک مرهم طبیعی عمل می‌کند و می‌تواند سوزش گلو را تسکین دهد. برای تهیه دمنوش عسل و زنجبیل، یک قاشق غذاخوری ریشه زنجبیل تازه را رنده کنید و به 250 میلی‌لیتر آب جوش اضافه کنید و به مدت 5 تا 10 دقیقه دم کنید، دمنوش را صاف کرده و یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید.

– نعناع فلفلی: این ماده را بیشتر به عنوان طعم دهنده خمیر دندان، چای و آدامس می‌شناسیم. نعناع فلفلی حاوی ماده‌ای به نام منتول است که می‌تواند در رقیق شدن مخاط و شل شدن خلط تاثیرگذار باشد. برای بهره‌مندی از خواص نعناع فلفلی، می‌توانید چند برگ نعناع را به یک لیوان آب گرم افزوده و چای نعناع تهیه کنید.

– آبلیمو: یک قاشق سوپ خوری عسل و دو قاشق سوپ خوری آبلیمو را در یک لیوان آب ولرم حل کنید. مصرف روزانه سه لیوان از این دمنوش خانگی، تاثیر زیادی در درمان خلط سینه دارد.

3دیدگاه

شماهم توی این بحث شرکت کنید

احمد بنایی گفت:

با سلام.بعضیا میگن فلفل قرمز برای درمان سرفه خوبه بعضیاهم میگن فلفل قرمز باعث میشه بیشتر آدم سرفه کنه و گلورو ملتهب میکنه. من هم مصرف فلفلم بالاست به نظرتون چیکار کنم بالاخره مفیده یا مضره؟

m.mousavi گفت:

سلام جناب بنایی عزیز وقت شما بخیر.
فلفل قرمز با گرم کردن و تحریک ریه‌ها به درمان سرفه سرعت بیشتری می‌دهد. سرفه و التهابات ناشی از استفاده‌ی فلفل قرمز، به دلیل حساسیت به این ماده‌ی غذایی هست.
اگر شما به فلفل حساسیت ندارید می توانید برای درمان سرفه و خلط سینه دو قاشق غذاخوری آب را با یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چای خوری فلفل قرمز مخلوط کرده و سه مرتبه در روز میل کرد.